Informasjonskapsler, vet du hva det er og hva de gjør? Hver gang du leser en side på nettet, bruker du informasjonskapsler. Dette er små filer som leveres fra nettsteder du besøker, og er essensielle for mange av de funksjonene vi tar for gitt på nett. Det lar seg være alt fra å huske informasjon du fyller i skjemaer, til hva du har lagt i handlevognen på nettbutikken.
Dette er vel og bra, men informasjonskapsler har også fått en veldig stor når det kommer til innholdet du ser på nettet, hvilke reklamer som vises og lignende. Det er nemlig slik i dag at informasjonskapsler har blitt essensielle for digital markedsføring. Personlig markedsføringsteknikker på nettet ville ikke eksistert uten disse.
I praksis er det små tekstfiler som lagrer informasjon om deg, hvilke nettsteder du besøker, hvilke vaner (som klokkeslett, daglig besøkte nettsted osv.), lokasjonen din og mye mer. Tenk deg at hver eneste nettside du besøker lagrer en informasjonskapsel. Etter noen få dager vil alle disse informasjonskapslene vise et totalt bilde av deg, dine interesser, lokasjon, vaner, vite hva du liker, ikke liker osv.
For en annonsør som skal selge reklame er dette veldig nyttig informasjon. En aktør som selger hvitevarer vil selvsagt ha mer “treff” på reklamen om den vises til en gruppe mennesker som aktivt leser om fornying av hvitevarer, eller har vært og sjekket priser på konkurrerende nettbutikker. I tillegg vises reklamene kun til den brukergruppen som bor i området hvor “Kjøkkenservice AS” -butikkene holder til.
Tenk deg reklamen som havner i postkassen din. Dette kan være reklame for alle produkter mellom himmel og hav, og kanskje bare noen få av de treffer et “behov” du har. På nettet derimot, der kan selgeren plassere annonsene sine ut ifra spesifikke kriterier som direkte øker sannsynligheten for å få flere salg.
En annen “funksjon” som vi ofte ser er dette med personlig tilpasset innhold på nettsteder du besøker. Dersom du er interessert i glamour, klær og smykker, da vil VG sine “toppsaker” vise overskrifter som “Lene Marlin fornyer garderoben”, “Kim Kardashian ranet for verdifulle smykker”. Er du derimot interessert i aksjer, politikk og religion vil toppsakene være “Krise på børsen” og “Sylvi Listhaug bruker korset til politisk vinning”.
Informasjonskapslene på datamaskinen din forteller nemlig hvilke interesser du har basert på trenden av nettsteder du besøker mest i nettleseren din.
I en ærlig verden hvor disse opplysningene blir brukt med varsomhet er en ting, men den dagen nettet leverer falske nyheter, uærlige produkt-tester, prisguider osv. er den vanlige Ola Nordmann et “lett” mål.
EU har også vært såpass bekymret over dette at de har laget en egen nettside med info. De forventer også at alle verdens nettsider advarer mot at de bruker informasjonskapsler. De forventer også at disse nettstedene informerer om hva deres kapsler gjør. Dette er den såkalte EU cookie law. Du har kanskje oppdaget at mange nettsteder den siste tiden har begynt å si ifra at de bruker informasjonskapsler. Det har nesten blitt en sånn plagsom sak som dukker opp på alle nestedene du besøker. Det er derimot en mager trøst da det er helt umulig for noen myndighet å kontrollere og håndheve noen form for etikk rundt dette.
I likhet med de fleste Internettbaserte tjenester samler vi automatisk inn noe informasjon som deretter lagres i loggfiler. Denne informasjonen inkluderer IP-adresse, nettlesertype og -språk, Internett-leverandør, henvisnings- og utgangssider og apper, operativsystem, dato og tidspunkt og clickstream-data. Kilde: Apple
Egenskaper som operativsystem, maskinvareversjon, enhetsinnstillinger, filnavn og programvaretyper, batteri- og signalstyrke og enhetsidentifikatorer.
Enhetsposisjoner, inkludert spesifikke geografiske posisjoner, som kan tilegnes gjennom GPS-, Bluetooth- eller WiFi-signaler.
Tilkoblingsinformasjon, slik som navnet på mobiloperatør eller internettleverandør, nettlesertype, språk og tidssone, mobiltelefonnummer og IP-adresse.
Vi bruker også informasjonskapsler hvis du ikke har en Facebook-konto, men har besøkt facebook.com. Disse informasjonskapslene hjelper oss med å beskytte Facebook-tjenester og personene som bruker nettstedet, mot skadelig aktivitet.
Disse informasjonskapslene hjelper oss for eksempel til å oppdage og forhindre tjenestenektangrep og masseopprettelse av falske brukerkontoer. Kilde: Facebook
Neste gang du tar turen innom sosiale medier og ser annonser fra ting du har søkt eller lest om nylig.. da vet du nå hvorfor det er slik. Trenden de siste årene viser at disse teknikkene blir brukt mer og mer. I Sikkerhet på nett (del 1) tok vi for oss en del av den datainnsamlingen som skjer utenfor vår kontroll, dvs. på serversiden. Derimot er informasjonskapslene lagret lokalt, og i vår kontroll.
Nettlesere i dag tilbyr funksjoner som “privatsurfing” som sletter alle informasjonskapslene etter hver økt. Vi kan også slette informasjonskapsler manuelt fra egen maskin, og det finnes også gode verktøy som CCleaner fra Piriform som gjør dette for oss.
Det er en skummel tanke om informasjon fra informasjonskapslene våre blir knyttet opp og lagret på serversiden. Da har vi ikke kontroll lenger og etter hvert som det elektroniske rullebladet vårt vokser vil aktørene på nett vite mer om oss enn vår egen familie.
Jeg mener det er viktig å takle teknologien på en god måte. Som med mange andre ting i livet: Lære og tilpasse seg. Det er mye nytte i å lære systemene og begrense dem til sin egen fordel. I neste del tar vi tilbake kontrollen, og bestemmer hvilken informasjon vi gir ut. Følg med!
2 kommentarer
Dette er et veldig interessant tema. “Ingen” tar dette seriøst. En farlig trend i naivitet?
Interessant lesestoff. Dette bør være en tankevekker for alle som surfer på nettet. Jeg var ikke klar over sammenhengen mellom reklamer og innhold som vises..men syntes de traff godt da jeg var på leting etter ny laptop.