Har du lyst å kaste lys over et tema du brenner for? Vi forteller deg hvordan lage en blogg med WordPress, en bloggplattform som er brukervennlig og har mange muligheter.
Det mange ikke vet er at å lage en blogg, nettside eller nettbutikk med WordPress ikke er stort vanskeligere enn å skrive en e-post eller handle julegaver på Internett.
Dette er noe du kan få til uansett alder, med eller uten tekniske forkunnskaper.
Jeg er ikke god på data
Du har sikkert hørt mange bruke «fremmedord» som bloggplattform, publiseringsverktøy, åpen kildekode osv. Alle beskriver hva WordPress egentlig er, sånn rent teknisk.
For nybegynnere kan det være lett å tro at det blir for komplisert dersom man ikke er god på data. Fortvil ikke, det er ikke lenger slik at en hjemmeside, blogg eller nettbutikk er forbeholdt eksperter som snakker flytende programmeringsspråk.
Det er jo ikke slik at alle som kjører bil vet hva en kam, ventil, dyse, forgasser, bremseskive eller styrelager er for noe.. og de er ikke nødvendigvis dårlige i trafikken av den grunn.
Hva er WordPress egentlig?
Helt enkelt forklart er WordPress «programmet» som styrer bloggen din. Litt som Microsoft Word er en tekstbehandler, Adobe Photoshop et bilderedigeringsprogram eller Chrome en nettleser.
WordPress er en av mange andre bloggplattformer, men det som er så unikt med WordPress er det man kaller for åpen kildekode. Det er et helt nettsamfunn som samarbeider for å utvikle programvaren til noe bedre, hver eneste dag.
Når du åpner kontrollpanelet i WordPress får du tilgang til å skrive nye innlegg, laste opp bilder, installere ekstra funksjoner eller behandle kommentarer leserne skriver til deg.

Hva er alternativene?
Du har sikkert hørt om andre bloggplattformer som blogg.no, wix, squarespace osv. For en nybegynner vil trolig alle disse være mer appellerende.
Sannheten er at disse er alle kommersielle aktører som er kunstnere innen salg og markedsføring. De forteller deg akkurat det du ønsker å høre for at du skal velge de fremfor noen andre. Realiteten derimot, er at de alle er ute etter å selge produkter til deg.
De frister deg med en plattform som er så enkel å bruke at det ikke kan forklares med ord, og selvsagt er alt helt gratis.
Når du har laget bloggen din vil du raskt forstå at de fleste har en skjult agenda. Det de egentlig vil, er å flytte deg fra gratis til en plan som koster penger. Måten de gjør dette på er å gi deg tilgang til en svært begrenset plattform hvor helt essensielle funksjoner mangler.
Hva koster WordPress?
Når vi snakker om WordPress mener vi egentlig wordpress.org. Det finnes en wordpress.com også, men det ikke mange vet er at ette er to helt forskjellige plattformer.
Det er fordi medstifter av WordPress, Matt Mullenweg, har laget en egen kommersiell plattform med samme navn. Derfor er de to navnene så like, men det er wordpress.org som regnes som den «ekte».
På denne siden kan du lese mer om hva som skiller wordpress.org og wordpress.com.
Grunnen til at du aldri ser fine reklamer eller velskrevne slagord for WordPress er fordi det er helt gratis. Det finnes ingen begrensninger eller skjult agenda.
Ulempen, om man kan kalle det for en ulempe, er at med WordPress må du ha et webhotell og et domenenavn for å installere programvaren på. Dette er noe alle nettsted må ha.
Et webhotell og domenenavn koster ca. 30,- kroner pr. mnd.
For nybegynnere som vil komme raskt i gang, anbefaler vi å kjøpe webhotell hos SiteGround eller norske Pro ISP. Se beste webhotell for WordPress for mer informasjon.
Planlegging
Uten å høre ut som Egon fra Olsenbanden, er det viktig å ha en plan. Hvis du vil lykkes med en blogg bør du tenke ut noen ting på forhånd.
Det er nemlig lett å la se rive med av egne idéer, men det å tenke ut hva bloggen skal handle om er viktig.
Hva vil du skrive om?
Er temaet for snevert, kan du gå lei eller tom for noe å skrive om etter kort tid. Om temaet er for stort, vil trolig leserne ikke helt forstå hva bloggen handler om.
Har du konkurrenter?
Hvis planen er å tjene penger på bloggen er det viktig å kartlegge konkurrentene dine. Bruk noen minutter på Google og søk etter temaet du ønsker å skrive om for å se hvor stor konkurransen er.
Om det finnes mange som skriver om det samme, bør du være sikker på at du kan skrive bedre, tilføye noe nytt eller skille deg ut fra alle de andre.
Hva skal du kalle bloggen?
Det å velge et navn kan være vanskelig. Navnet på bloggen din blir værende med deg i lang tid. Prøv derfor å komme på noe som beskriver det du skal skrive om, samtidig som det er lett for leserne dine å huske.
Domenenavnet bør samsvare med navnet du du velger for bloggen. Søk derfor etter om domenenavnet du ønsker og se om det er ledig.
Et godt råd er å bruke nok tid til å velge noe som du blir fornøyd med. Ikke bare nå, men på sikt. Les hvordan velge et godt domenenavn for mer informasjon.
Hvordan lage en blogg med WordPress
Nå som du er ferdig med planleggingen, kan du starte en blogg med WordPress.
Nettsiden wpologi.no har laget en stor guide for nybegynnere som ønsker å lage en blogg med WordPress. Les hvordan lage en blogg med WordPress for mer informasjon.
Guiden tar deg fra start til ferdig blogg på ca. 30 minutter og forklarer hele prosessen trinn for trinn.
Lykke til med bloggen!